Gå til hoved-indhold

Ny interaktiv udstilling

01/08/23

400 året for jødisk liv i Danmark

Dansk-jødisk liv i 400 år: Ny interaktiv udstilling sætter fokus på tolerance og immigration

 

I 1622 inviterede den danske konge Christian 4. formelt jøder til at bosætte sig i Danmark. I efteråret 2022 markeres 400 års jødisk liv i Danmark med en række forskellige tiltag. Et af tiltagene er en nyudviklet vandreudstilling, der efter at være åbnet i forbindelse med en officiel markering af 400 året i november 2022, skal på en rejse rundt i hele Danmark til syv forskellige byer: Randers, Nakskov, Odense, Fredericia, Århus, Ålborg og Horsens, hvor der også stadig er fysiske vidnesbyrd om det jødiske liv i form af begravelsespladser. Udstillingen ender i København.  I hver af de syv byer tilbydes også en digital byvandring med fokus på byens jødiske historie. Udstillingen er også omsat til et undervisningsmateriale, der henvender sig til grundskolens mellemtrin og udskoling. Undervisningsmaterialet kan også bruges uafhængigt af klassens besøg på udstillingen.


Det jødiske samfund i Danmark står bag udstilling, undervisningsmateriale og de digitale ruter i samarbejde med Dansk Jødisk Museum og Jødisk Informationscenter. Operate Experience har udviklet og produceret. Initiativet er realiseret med støtte fra en lang række fonde, her iblandt A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden og Hoffmann og Husmans Fond. Udstillingens regionale samarbejdspartnere er Historiens hus, Odense, Aalborg Stadsarkiv, Aarhus Stadsarkiv, Museerne i Fredericia, Industrimuseet (Horsens), Museum Lolland-Falster, Museum Østjylland.

På vandreudstillingen bringes jøder i Danmark fra alle århundrederne til live og vi får viden om deres livs- og arbejdsvilkår. Vi hilser på husmor Glikl de Meza i 1650 fra det dengang danske Altona, Rebekka Meyer, der driver butik i Maribo i 1760, og apotekerlæring i Vejle Meyer Hartvig Meyer fra 1830.

Udstillingen indeholder flere interaktive og legende elementer, som fortæller om immigration til Danmark, quizzer om, hvor forskellige danskere egentlig har deres identitet fra og spørger publikum om, hvilke produkter og genstande som Danmark måske slet ikke havde set, havde det ikke været for den jødiske indvandring.

Udover den mere traditionelle 400 års tidslinie tegner udstillingen også en 400 års tolerance kontra intolerance tidslinie, hvor publikum kan aflæse højdepunkter og lavpunkter for tolerancen overfor jøder i Danmark. I fire interview med unge danske jøder sætter udstillingen også spørgsmålet om antisemitisme i dagens Danmark til åben debat.

Formand for Det Jødiske Samfund i Danmark Henri Goldstein er glad for at den dagsorden det jødiske samfund vil sætte, nu kommer rundt i hele Danmark:

- Jøder har gennem 400 år været en del af den danske historie. Den jødiske indvandring til Danmark har bidraget til vores samfunds erhvervshistorie, politiske historie, kulturelle historie, ja, i det hele taget Danmarks historie fra 1622 til 2022. Det er samtidig historien om at tilføre dynamik og skabertrang til et samfund. Forskellighederne mellem dem, der kom udefra, og dem, der boede her i forvejen, har haft en positiv indflydelse på skabelsen af det Danmark, vi kender i dag.

Direktør for Dansk Jødisk Museum Janus Møller Jensen glæder sig over fokus på jødisk liv i hele Danmark:

- At det er et vigtigt kapitel af Danmarkshistorien, understreges af de mange lokale aspekter og vinkler på historien, som de mange samarbejdspartnere har bidraget med. Der har eksisteret et jødisk liv i mange danske byer, hvor der også fortsat er fysiske spor af det jødiske liv, og det er en vigtig om end noget underbelyst del af den generelle historie. Det har været fantastisk at mærke det engagement og den interesse der har været for at sætte fokus på historien rundt omkring i landet.

Yderligere information


Kommunikationsansvarlig i Det Jødiske Samfund i Danmark

Michael Rachlin

+45 40 61 91 92

mra@mosaiske.dk

Direktør for Dansk Jødisk Museum

Janus Møller Jensen

+45 29 81 05 10 

jmj@jewmus.dk

Tilbage