Print

HISTORISKE DAGE & DANSK JØDISK MUSEUM

Dansk Jødisk Museum er for første gang med til historiske dag, der grundet COVID-19 er rykket til oktober i år og til Emdrup. 

Vi er med både lørdag og søndag, med omdrejningspunktet omkring moderne historieskrivning. Så der er rig mulighed for at suge ny viden og reflektere over kildebrug til moderne historie formidling. Du kan se hele programmet for Historiske Dage 2021 lige her, hvor du også køber din billet.

Lørdag den 16. oktober kl. 14.45-15.15: Frivilligt fange i Auschwitz   

Ville du frivilligt lade dig tage til fange og sendes til Auschwitz? Det er ikke et retorisk spørgsmål, men en fortælling om den polske antinazist, antikommunist og frihedskæmper Witold Pilecki. Jack Fairweather er manden bag værket ’Den frivillige. Den sande historie om manden, der infiltrerede Auschwitz’, som fortæller om netop manden der frivilligt lod sig tage til fange og afslørede nazisternes forfærdelige forbrydelser mod menneskeheden. Oplev Jack Fairweather i en samtale arrangeret af Dansk Jødisk Museum. Vi vil i denne talk også komme ind på Fairweathers nye bog, der også berører de danske jøders flugt i 1943.
Dette arrangement er blevet muligt takket værd venlig støtte fra Den Polske Ambassade i København.

Søndag den 17. oktober kl. 15:20: ØJENVIDNER TIL OKTOBER '43.

Simon Kratholm Ankjærgaard. Moderator: Museumsinspektør Sara F. Stadager.
Hvem fortæller øjenvidnernes historie når der ikke er flere tilbage? Dansk Jødisk Museum har sat historiker Simon Kratholm Ankjærgaard, forfatteren bag den meget roste bog ’Augustoprøret 1943’, i stævne til en samtale med museumsinspektør Sara F. Stadager om, hvordan han arbejder med kildematerialet til hans kommende bog om jødeaktionen i oktober ‘43.

Har du interesse for korstog og arktisk, så tillader vi os også at fremhæve museumsdirektør Janus Møller Jensens foredrag:

Geopolitik og mørke gerninger
Fra korsfarere til fake news: Magten har altid været besat af ekspansion, dominans og kontrol.

Lørdag den 16. oktober kl. 10:00: KORSTOGET TIL GRØNLAND. KAMPEN OM ARKTIS I MIDDELALDEREN OG RENÆSSANCEN.
Janus Møller Jensen. Moderator: Søren Nørby.
For 500 år siden havde Christian 2. planer om et stort anlagt korstog, der skulle generobre Grønland fra hedningene, udbrede kristendommen og finde den nordlige sejlrute til Asien. Det lyder vildt, men det er i virkeligheden det danske kapitel i historien om de store opdagelser og renæssancens korstog. Oplev historiker Janus Møller Jensen i samtale med militærhistoriker Søren Nørby fra Forsvarsakademiet om den glemte historie om de danske bestræbelser på at finde søvejen til Indien, og hvor man politisk, militært og historisk forsvarede danske interesser i Arktis i håbet om at udbrede kristendommen og samtidig vinde stor og evig profit.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.