Gå til hoved-indhold

Ny interaktiv udstilling åbner i Randers

20/01/23

Vandreudstilling om 400 års dansk jødisk liv, åbner i Randers.

I 1622 inviterede den danske konge Christian 4. formelt jøder til at bosætte sig i Danmark. I efteråret 2022 markeres 400 års jødisk liv i Danmark med en række forskellige tiltag. Et af tiltagene er en nyudviklet vandreudstilling, der efter at være åbnet i forbindelse med en officiel markering af 400 året i november 2022, skal på en rejse rundt i hele Danmark til syv forskellige byer: Randers, Nakskov, Odense, Fredericia, Århus, Ålborg og Horsens, hvor der også stadig er fysiske vidnesbyrd om det jødiske liv i form af begravelsespladser. Første stop er Randers, hvor udstillingen kan opleves på Museum Østjylland fra den 21. januar til og med den 23. april.

Jøderne kom til Randers i 1757, da to jøder nedsatte sig som fabrikanter i byen. De lagde grunden til en jødisk menighed, der i 1800-tallet blev den største i Danmark uden for København. I løbet af 100 år vokser befolkningsgruppen til sit maksimum på 200 personer.

Jøderne fandt beskæftigelse inden for et bredt spekter af erhverv. De slog sig ned som velhavende købmænd og fabrikanter, andre bliver en del af middelklassen som håndværksmestre og detailhandlere, mens andre igen må tage til takke med livet på bunden af samfundet som fattige håndværkssvende og tjenestefolk. Fra 1870 er den jødiske befolkning i tilbagegang, da mange medlemmer flytter til hovedstaden. I dag bor der næsten ingen jøder i Randers.

Som noget helt særligt er der udviklet et digitalt spor som byvandring, hvor du selv kan gå rundt i Randers og blive klogere på jødisk liv og kultur i Randers. Det er via appen Useeum, som du finder, der hvor du downloader dine apps.

Er du underviser eller kender en som underviser, så har Jødisk Informations Center udarbejdet et skolemateriale, som knytter sig til 400 års jødisk historie i Danmark. Du finder både materiale omhandlende de første jøder, jødisk liv i dag, dansk indvandringshistorie og flugt. Følg linket her https://joediskinfo.dk/400-aars-dansk-joedisk-liv

Tilbage