Print
Udforsk
Udforsk

Vidnesbyrd om Holocaust

Shoah Foundation Institute har i næsten 20 år arbejdet for at indsamle og sikre vidnesbyrd fra Holocaust overlevende. Siden 1994 har stiftelsen indsamlet 52.000 video interviews på 32 forskellige sprog i 56 lande. Dansk Jødisk Museum har erhvervet 123 vidnesbyrd med relation til Danmark fra Shoah Foundation Institute og bliver dermed et Visual History Collection site, hvor forskere og almindeligt interesserede kan udforske vidnesbyrdene. 


Med erhvervelsen bliver det for første gang muligt at se og udforske vidnesbyrdene i Danmark. De fortæller unikke historier om forfølgelsen i Danmark, om konsekvenser af krig, flugt og fangenskab. Vidnesbyrdene viser, at Holocaust ikke er en fjern historie, men et levet minde, der forandrede vidnernes og vores verden for altid. 

De danske vidnesbyrd omfatter både personer, der er født eller bor i Danmark, eller som opholdt sig i landet under Anden Verdenskrig. Derfor er vidnesbyrdene optaget i 7 forskellige lande: Canada, Danmark, Israel, Holland, Sverige, USA og England, på 7 forskellige sprog: dansk, hollandsk, engelsk, hebraisk, ungarsk, polsk og svensk. Den danske samling omfatter også vidnesbyrd med danskere, der hjalp jøder til at undslippe den nazistiske forfølgelse. 

Se Liste over vidnesbyrd med tilknytning til Danmark samt Detaljeret liste med nærmere oplysninger om hvert enkelt interview. 

Hør museumsinspektør Sofie Lene Bak fortælle om de 123 interviews til TV2 Lorry i anledning af Auschwitz-dagen 2012.

Se også samlingen Krigstidsmaterialer på Dansk Jødisk Museum

Har du behov for at konsultere en serie interviews, kontakt formidlings- og samlingsassistent Magnus Panduro Juhl, mpj@remove-this.jewmus.dk, 33 11 22 18.

Om Shoah Foundation

Det var filmen ”Schindlers liste”, om den tjekkiske-tyske redningsmand Oscar Schindler, der reddede over 1000 jødiske fanger fra gaskamrene, som i 1994 førte til etableringen af Shoah Foundation Institute, der skulle optage vidnesbyrd fra Holocaust overlevende og sikre dem for eftertiden. 

Langt hovedparten af de interviewede er jødiske overlevende, men stiftelsen indsamler også vidnesbyrd fra homoseksuelle, Jehovas vidner, sigøjnere, politiske fanger og redningsmænd. Shoah Foundation indsamler fortsat vidnesbyrd om folkemord fra hele verden. Det er verdens største samling af sin art. 

Shoah er det hebraiske ord for “katastrofen”, mens Holocaust er græsk for ”brændoffer”. Begge refererer til folkemordet på 6 millioner jøder under Anden Verdenskrig.

Der kan søges i samtlige 52.000 Shoah interviews i Shoah Foundation Institute's online katalog

Læs mere om The Shoah Foundation Institute.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.