English
Print
Udforsk
Udforsk

Ikke noget at tale om

Ikke noget at tale om. Danske jøders krigsoplevelser 1943 - 1945. Af Sofie Lene Bak med efterskrift af Bjarke Følner, Dansk Jødisk Museum 2010.


Dansk Jødisk Museum afdækker i en ny bog de menneskelige konsekvenser af den nazistiske jødeforfølgelse i Danmark og fortæller for første gang om krigens eftervirkninger. Ny viden omskriver historien om de danske jøder under krigen og føjer nye kapitler til Danmarkshistorien.

Nomineret til Årets Historiske Bog 2010.

På baggrund af nyt kildemateriale og hundredvis af interviews fortæller bogen for første gang historien om, hvad der skete efter den berømte redning af de danske jøder i oktober 1943: Nu fortælles historien om alle de børn, der blev skjult i Danmark, da deres forældre måtte flygte til Sverige. Nu beskrives landflygtighedens betydning for livet i familierne, og det afdækkes, at den danske stat ydede massiv økonomisk kompensation for jødernes flugt og hjælp til reetablering efter krigen. For første gang skildres de langtrækkende konsekvenser af flugt, eksil og deportation. De danske jøders krigsoplevelser sluttede ikke i maj 1945. Krigen trækker et langt spor ind i vores nutid.

Bogens titel Ikke noget at tale om henviser til et svar, som ofte gentages i vidnesbyrd fra danske jøder. Da krigen var slut, var 6 millioner europæiske jøder blevet myrdet under Holocaust. Langt de fleste danske jøder havde overlevet krigen. Hvad de havde oplevet på flugt, i eksil og i koncentrationslejre var til sammenligning ”ikke noget at tale om”.  For mange vidner er det nu første gang, de taler om deres oplevelser – og om krigens omkostninger. Der ER noget at tale om.

Ikke noget at tale om. Danske jøders krigsoplevelser 1943-1945 er en bog om tab, adskillelse og overlevelsens pris. Om hvad der sker med mennesker, der rives ud af deres hverdag og må træffe dramatiske valg.

Museumsinspektør Bjarke Følner har skrevet bogens efterskrift om mindesmærker og kampen om erindringen.

Bogen er resultat af museets forsknings- og dokumentationsprojekt ”Danske jøders krigsoplevelser 1943 - 45” med historiker og museumsinspektør, ph.d. Sofie Lene Bak som projektleder.

Bogen kan købes i museumsbutikken eller online fra Museum Tusculanums Forlag: www.mtp.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.