Print
Udforsk
Udforsk

Baggrund

I forbindelse med etableringen af museets udstilling ved åbningen i 2004 blev det klart, at selv om flugten i oktober 1943 er en verdensberømt begivenhed, så var der ikke samlet meget ind til belysning af de danske jøders oplevelser under eksilet i Sverige eller ved hjemkomsten i 1945. Faglitteraturen havde hovedsageligt fokuseret på det politiske spil omkring aktionen mod de danske jøder i oktober 1943, mens der kun i mindre grad var indsamlet kilder og skrevet fagbøger om de mennesker, som konkret var blevet ramt af jødeforfølgelsen i Danmark og personligt havde mærket dens konsekvenser. Det var en naturlig opgave for Dansk Jødisk Museum at råde bod på dette. 

I 2007 igangsatte museet et projekt om danske jøders krigsoplevelser 1943-1945, og det har  til dato styrket museets samling markant med over 100 interviews, mere end 100 tredimensionelle genstande, over 250 arkivfonde og knapt 900 billeder. Hvert eneste objekts historie er omhyggeligt dokumenteret og registreret i museets registreringssystem, og de indsamlede materialer har allerede medført en støt stigende interesse fra forskere i ind- og udland. Materialet kan studeres nærmere under krigstidssamlingen på museets hjemmeside og i www.mussam.dk 

Museets projekt har endvidere resulteret i publikationen Ikke noget at tale om. Danske jøders krigsoplevelser 1943 – 1945 fra 2010 af Sofie Lene Bak med efterskrift af Bjarke Følner. Bogen er også udgivet i en engelsk version Nothing to speak of. wartime experiences of the Danish Jews 1943-1945, som i USA distribueres via The University of Chicago Press i samarbejde med forlaget Museum Tusculanum. Denne udgivelse er siden fulgt op af museets forskningsantologi Dansk jødisk historie i Anden Verdenskrigs epoke fra 2011. Projektet har endvidere givet anledning til yderligere publikationer som f.eks. Sofie Lene Baks Da krigen var forbi. De danske jøders hjemkomst efter besættelsen fra 2012 og Kirsten Nilssons De gemte børn. Beretninger fra Anden Verdenskrig fra 2012. Projektet har også affødt en række programmer i TV.

Museet har valgt at afslutte projektet med Særudstillingen HJEM, der for første gang viser offentligheden udvalgte dele af det indsamlede materiale og baserer sig på den grundige research, som er gået forud. Museets materiale vil blive suppleret med relevante indlån fra andre museer. 

 

Adgang fra bibliotekshaven

Der er adgang til særudstillingen HJEM fra Bibliotekshaven på Slotsholmen. Her er der etableret handicapadgang, og indenfor er der garderobe.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.