Print
Udforsk
Udforsk

De gemte børn

Over 150 børn har i længere eller kortere tid været gemt i Danmark efter jødeaktionen i oktober 1943. Den yngste var kun seks dage gammel, den ældste 17 år. For de fleste kom adskillelsen til at vare over halvandet år. Enkelte andre blev senere sendt over til deres forældre i Sverige.

Mange forældre talte aldrig om oplevelserne med deres børn - det var tidens opfattelse, at tavshed var bedst. Det skulle glemmes.

Eftersendelse
Eftersendelse
Arthur og Jan Norden bar navneskilt om halsen, da de ankom med fiskerbåd til Sverige den 29. oktober 1943. De to brødre var syv og elleve år. Efter de var kommet i land, tilbragte de natten i Malmö, hvorefter der blev arrangeret transport til forældrenes opholdssted (Dansk Jødisk Museum).
Brev fra mor i Sverige
Brev fra mor i Sverige
Jeff Ibbos mor sendte postkort til Jeff fra Sverige. Jeff var to år i 1943, og han kom til at bo hos sin mors ikke-jødiske kusine i Lyngby. Da han blev hentet efter, krigen savnede han sine plejeforældre voldsomt. Han besøgte dem siden i ferierne (Dansk Jødisk Museum).
Plejeforældrene
Plejeforældrene
Allan Falk fotograferet sommeren 1944. Han var kun ni måneder, da hans forældre flygtede til Sverige. Hans plejeforældre i Himmelev ved Roskilde tog sig af ham, som var han deres eget barn. Da Allan blev genforenet med sine forældre, var det en stor sorg både for ham og plejeforældrene (Dansk Jødisk Museum).
Det blev mit hjem
Det blev mit hjem

Claus Arentoft blev som etårig gemt barn i Danmark, da hans mor måtte flygte til Sverige i oktober 1943. Hans plejeforældre fik efter krigen tilladelse til at adoptere ham. Først som 20-årig blev han klar over, at han var adopteret og af jødisk familie.

Portræt af Claus Arentoft, udateret (Dansk Jødisk Museum).

Adskilte og genforenede
Adskilte og genforenede
De fire søskende Nina, Bodil, Ole og Lillian Marcus genforenet efter krigen. I 1943 lykkedes det de to ældste børn at flygte med faderen og stedmoderen til Sverige, mens de to yngste, Lillian og Bodil, blev gemt på et kloster i Nykøbing Falster. Foto fra 1946 efter at familien igen er samlet i hjemmet i Horsens (Dansk Jødisk Museum).
Mange gemte søskende
Mange gemte søskende

Eva og Esther König med deres mor Selda Holtzmann. Eva og Esther var del af en søskendeflok på 12, hvoraf 11 blev gemte børn i 1943. På bagsiden af fotografiet er anført: "Mor kom hjem fra Sverige, da vi gik i 1. klasse." Fotografiet er taget i 1948 (Dansk Jødisk Museum).

Adgang fra bibliotekshaven

Der er adgang til særudstillingen HJEM fra Bibliotekshaven på Slotsholmen. Her er der etableret handicapadgang, og indenfor er der garderobe.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

September - maj:
Tirsdag - fredag: 13 - 16
Lørdag - søndag: 12-17
Mandag lukket

Juni - August:
Tirsdag - Søndag: 10-17
Mandag lukket