Print
Udforsk
Udforsk

De hjemløse

Trods en markant indsats i 1943 for de danske jøders efterladte boliger og ejendele var det kun halvdelen af de danske jøder, der kunne vende tilbage til deres tidligere hjem. Lejligheder var genudlejet, og ejendele var væk. Der blev oprettet lejre - forlægninger - for hjemløse på gymnasier og i pensioner. 1534 personer passerede igennem sådanne lejre, 90-95 % af dem var jøder. Den sidste lejr lukkede august 1946.

Lejrene
Lejrene

Centralkontoret var kun forberedt på, at ca. 200 personer ville stå uden bolig ved hjemkomsten. Holte Gymnasium var gjort klar til at huse folk midlertidigt. Øregård Gymnasium blev inddraget ligesom Skovshoved Skole og en række nybyggede ældreboliger på Bispebjergvej. Efterfølgende blev villaer i Gentofte Kommune inddraget.

Øregård Gymnasium 2010 (Foto: Ole Akhøj/Dansk Jødisk Museum).

At bo i en flygtningelejr i Danmark
At bo i en flygtningelejr i Danmark

Jacob Oschlag var seks år ved hjemkomsten og fortalte mange år senere om tiden i lejren.

"Vi kommer hjem, men vi har ikke noget sted at bo. Alle vores ting er væk. Det første sted vi bor det er i en flygtningelejr (...)Jeg har stadig billeder - altså drømme nærmest: At ligge et sted med mange mennesker og høre stemmer på mange sprog. Det er... Den smule oplevelse af familie, den forsvinder helt i de måneder, det drejer sig om. Der bliver mange jøder samlet. Først på Skovshoved skole og senere Trepilelågen. Jeg ved ikke hvor mange det var, men det er givet, at man var ikke parat til at modtage de jøder, der kom hjem igen. Det bliver jo et flygtningeproblem."

Interview med Jacob Oschlag, 2009.

(Foto:  Ole Akhøj/Dansk Jødisk Museum)

Adgang fra bibliotekshaven

Der er adgang til særudstillingen HJEM fra Bibliotekshaven på Slotsholmen. Her er der etableret handicapadgang, og indenfor er der garderobe.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

September - maj:
Torsdag: 12:30-18:30
Fredag - søndag: 12-17
Mandag -onsdag: lukket

Juni - August:
Tirsdag - Søndag: 10-17
Mandag lukket