Print
Udforsk
Udforsk

Introduktion til udstillingen

Særudstillingen HJEM er lukket. Du kan dog stadig opleve de spændende historier i vores bog HJEM, som kan købes i museumsbutikken eller ved at skrive til info@remove-this.jewmus.dk

Da Danmark blev besat den 9. april 1940, valgte den danske regering at samarbejde med den tyske besættelsesmagt. Men den 29. august 1943 endte regeringen samarbejdet. Hermed var det også slut med en særlig beskyttelse af de danske jøder. Natten til den 2. oktober 1943 indledte nazisterne jødeaktionen. Det lykkedes 7.742 danske jøder at flygte til Sverige. 472 blev fanget og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt. 103 mistede livet enten i forbindelse med flugten eller i Theresienstadt.

6 mio. jøder omkom under Anden Verdenskrig som følge af nazismens folkedrab på Europas jøder. Som et enestående særsyn i Europa overlevede 99% af de danske jøder. Da de vendte hjem til Danmark efter Anden Verdenskrigs afslutning, var det med forventningens glæde og dyb taknemmelighed over at have overlevet.

Men intet blev som det før havde været. Det land, de danske jøder vendte tilbage til, havde forandret sig, og de var heller ikke længere selv de samme.

HJEM - en særudstilling om eftervirkninger af krig og forfølgelse er bygget op omkring 3 cirkler. Hvor de lyse ydersider skildrer den verdenskendte historie om de danske jøders redning og overlevelse, handler cirklernes mørkere indre om de mindre kendte konsekvenser, som jødeaktionen i oktober 1943 fik for mange danske jøder. Udstillingens temaer er: Velkommen hjem, Hverdag igen og Efterliv.

Adgang fra bibliotekshaven

Der er adgang til særudstillingen HJEM fra Bibliotekshaven på Slotsholmen. Her er der etableret handicapadgang, og indenfor er der garderobe.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.