Print
Udforsk
Udforsk

Det Mosaiske Troessamfund

I Europa var mange jødiske menigheder lagt i ruiner under Anden Verdenskrig. 6 mio. jøder var myrdet i Holocaust. Utallige synagoger var ødelagte og brændte, begravelsespladser hærget, jødiske hjem og formuer plyndrede ligesom jødisk ejede forretninger.

Sådan var det ikke i Danmark. Kun synagogen i Aalborg var blevet sprængt i luften af nazisterne som hævn for en sabotagehandling. Dette var unikt i Europa. En stort set intakt menighed kunne gå i gang med at komme på fode igen.

Økonomi
Økonomi

Kort tid efter hjemkomsten besluttede Det Mosaiske Troessamfunds bestyrelse at indføre et krisetillæg oven i medlemskontingentet. Det bortfaldt i 1953.

Messingskilt fra døren, der ledte ind til mødelokalet for Det Mosaiske Troessamfunds bestyrelse i Ny Kongensgade 6, København (Dansk Jødisk Museum).

Nye foreninger
Nye foreninger

I 1946 blev der stiftet en dansk lokalafdeling af Womens International Zionistic Organisation populært kaldet WIZO. Foreningen samler penge ind til hjælpearbejdet i Israel for både jødiske og arabiske kvinder og børn.

Bestyrelsen 1947.

Synagoger
Synagoger
Ved hjemkomsten blev der øjeblikkeligt arrangeret gudstjenester igen. Dog ikke i den store synagoge i Krystalgade i København, hvor der først skulle ryddes op og gøres rent. Den gamle udbrydersynagoge i en lejlighed i Læderstræde måtte holde for, indtil Det Mosaiske Troessamfunds synagoge i Krystalgade var klar til genindvielse den 22. juni 1945.
Kan alt blive, som det var før?
Kan alt blive, som det var før?
Jødisk Samfund ekkoer af glade meddelelser om, hvad der nu atter fungerede, og hvad der igen kunne fås til den jødiske husholdning. Man skulle videre, se frem.
Medlemmerne
Medlemmerne

Krigsoplevelserne fik mange til at tænke over deres jødiske tilhørsforhold, og en stigning i antallet af udmeldelser fulgte. Det blev ikke vel modtaget af rabbiner Marcus Melchior, som skrev et vredt indlæg i Jødisk Samfund med titlen JEG MELDER MIG UD!

"Siden vor Hjemkomst fra Sverige har der, hvad enhver ved, fundet en Del Udmeldelser Sted af det mosaiske Troessamfund. (....) Efter Tyrannens Fald giver de deres gamle, ærværdige Menighed det Spark, som Goebbels, Streicher og Konsorter er lovligt forhindrede i at kunne give. Det er så trist, som det er sandt, at der hos dem, der forlader Menigheden (....) overhovedet ikke er nogen Fornemmelse for, hvor ussel deres Adfærd er, og hvorledes de har overtaget Antisemitismens Rolle."

Kommende aktive medlemmer
Kommende aktive medlemmer
De jødiske skolers fremtid var ikke indlysende for Troessamfundets bestyrelse i eksiltiden i Sverige. Men efter hjemkomsten viede Det Mosaiske Troessamfunds ledelse en del opmærksomhed mod børn og unge, fremtidens bærende kræfter i Troessamfundet. De jødiske skoler blev lagt sammen til en fællesskole "Carolineskolen", der genoptog undervisningen i løbet af sommeren og efteråret 1945 (Foto: Dansk Jødisk Museum).
Ungdomstilbud
Ungdomstilbud

Sportsliv og sommerlejre var centrale ungdomstilbud efter befrielsen. Skandinavisk Jødisk Ungdoms Forening (SJUF) blev stiftet i 1919 med det formål at skabe forbindelser mellem unge jøder i Skandinavien. Under krigen foregik SJUF's aktiviteter i Sverige, men allerede i 1946 holdt SJUF sommerlejr i Danmark. Andre ungdomstilbud var sportsforeningen Hakoah med stolte traditioner i brydning samt sommerlejre for unge bl.a. i Skibstrup.

Skibstruplejren 1947 (Foto: Dansk Jødisk Museum).

Adgang fra bibliotekshaven

Der er adgang til særudstillingen HJEM fra Bibliotekshaven på Slotsholmen. Her er der etableret handicapadgang, og indenfor er der garderobe.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

September - maj:
Torsdag: 12:30-18:30
Fredag - søndag: 12-17
Mandag -onsdag: lukket

Juni - August:
Tirsdag - Søndag: 10-17
Mandag lukket