Print
Udforsk
Udforsk

Et hjem at komme tilbage til

Den 2. oktober 1943 opfordrede Udenrigsministeriet Københavns Kommune til at tage vare på jøders ejendom, efter de blev ramt af "tyske myndigheders iværksatte foranstaltninger". Opgaven blev givet til en lille gruppe medarbejdere, der gik under navnet Socialtjenesten.

Med en klar forventning om, at de danske jøder ville vende hjem igen, gik Socialtjenesten i gang. 97 lejligheder blev bevaret og 350 indbo opbevaret på Socialtjenestens initiativ. Der blev gennemført 1970 undersøgelser vedrørende tomme lejligheder efter de flygtede jøder frem til april 1945.

Den hemmelige tjeneste
Den hemmelige tjeneste
I 1944 destruerede Socialtjenesten selv en del af sit arkiv af frygt for Gestapos interesse for denne tjenestes aktiviteter. Kun en brøkdel af de dengang besøgte adresser er med på dette kort.
Hovedkvarter
Hovedkvarter

Socialtjenesten med kontor i Bernstorffshus påtog sig også andre opgaver end at besigtige lejligheder: f.eks. redning af Torah-rullerne i synagogen i København og inventar fra Det Mosaiske Troessamfunds museum, forsendelse til de deporterede i Theresienstadt af deres eget tøj og organisering af fødevarepakker. Alle disse fortjenester kom først for dagen efter hjemkomsten (Foto: Ole Akhøj/Dansk Jødisk Museum).

Torah-klokker
Torah-klokker
Efter krigen blev Det Mosaiske Troessamfund opmærksom på, at Socialtjenesten i Københavns Kommune havde spillet en stor rolle i redningen af Torah-rullerne fra synagogen i Krystalgade i oktober 1943. Som tak kvitteredes med et sæt Torah-klokker i 1956. Ved højtideligheden i Københavns Magistrats 3. afdelings lokaler ses formanden for Mosaisk Troessamfund Karl Lachmann, overrabbiner Marcus Melchior og direktør Erik Hertz, samt kommende overborgmester Sigvard Munk med socialdirektør Rud Conrad (Foto: Dansk Jødisk Museum).

Adgang fra bibliotekshaven

Der er adgang til særudstillingen HJEM fra Bibliotekshaven på Slotsholmen. Her er der etableret handicapadgang, og indenfor er der garderobe.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

September - maj:
Torsdag: 12:30-18:30
Fredag - søndag: 12-17
Mandag -onsdag: lukket

Juni - August:
Tirsdag - Søndag: 10-17
Mandag lukket