Print
Udforsk
Udforsk

Hjælpepakke

Den danske stat oprettede kontorer for særlige anliggender den 16. maj 1945. Her kunne alle danskere, der var blevet forfulgt under besættelsen, søge om erstatning og få økonomisk hjælp. De blev afløst af loven om erstatning til besættelsestidens ofre af 1. oktober 1945. Loven er siden blevet revideret flere gange, bl.a. som følge af en voksende anerkendelse af de psykiske konsekvenser, som voldsomme oplevelser kan have.

Da kontorerne blev nedlagte i 1946, var der udbetalt hjælp svarende til ca. 105 mio. kr. i dag. 65 % af de jødiske hjemvendte fik midlertidig hjælpfra kontorerne med omkring en fjerdedel af det samlede beløb.

De gulnede papirer
De gulnede papirer
Centralkontoret for særlige anliggender har efterladt sig meget papir. Her får man et dybt indblik i den situation, hjemvendte jøder befandt sig i. Samt det komplicerede i at administrere offentlige hjælpemidler. Børge Levy Andersen prøvede kræfter med Centralkontoret for særlige anliggender.
Ingen løn!
Ingen løn!
Børge Levy Andersen dokumenterer, at han ikke har fået udbetalt løn fra sin arbejdsgiver og derfor ikke skal undtages fra erstatningsmulighed.
Udgifter
Udgifter
Børge Levy Andersen fremsender et overslag over sine udgifter i forbindelse med flugten.
Bevilling
Bevilling
Bevillingsbrev til Børge Levy Andersen på 4000 kr. (svarende til 48.000 kr. i dag).

Adgang fra bibliotekshaven

Der er adgang til særudstillingen HJEM fra Bibliotekshaven på Slotsholmen. Her er der etableret handicapadgang, og indenfor er der garderobe.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

September - maj:
Torsdag: 12:30-18:30
Fredag - søndag: 12-17
Mandag -onsdag: lukket

Juni - August:
Tirsdag - Søndag: 10-17
Mandag lukket