Print
Bookmark and Share
Mosaisk Vestre begravelsesplads, ca. 1980. Fotograf: Bernhard Stiebelmann. Dansk Jødisk Museum.
Mosaisk Vestre begravelsesplads, ca. 1977. Fotograf: Bernhard Stiebelmann. Dansk Jødisk Museum.
Mosaisk Vestre begravelsesplads, ca. 1977. Bernhard Stiebelmann. Dansk Jødisk Museum.

Mosaisk Vestre Begravelsesplads

Efter pladsen på Mosaisk Nordre Begravelsesplads blev for trang, besluttede Det Mosaiske Troessamfund, at en ny jødisk begravelsesplads i København skulle anlægges på Vestre Kirkegård i København SV. Mosaisk Vestre Begravelsesplads blev første gang taget i brug den 19. januar 1886. Siden er der foretaget ca. 7000 begravelser, og pladsen er fortsat i brug.

Modsat de jødiske begravelsespladser i provinserne og på Møllegade, som næsten udelukkende har enkeltrækker, hvor gravstenene står side om side, så er gravstederne anlagt i dobbeltrækker på Mosaisk Vestre. Der er desuden et område på pladsen, hvor urnegravene er samlet.

Selvom jødedommen traditionelt har været modstander af ligbrænding og urnebegravelser, er dette dog blevet en mulighed siden engang i 1900-tallet. Urnebegravelser accepteres således i dag af Det Jødiske Begravelsesselskab af 1810, som Mendel Levin Nathanson m.fl. stiftede i sin tid. Centralt på pladsen er rejst et kapel, som benyttes ved begravelserne.

På Mosaisk Vestre Begravelsesplads finder man også et mindesmærke for de 53 dansk-jødiske ofre, der mistede livet under 2. verdenskrig i KZ-lejren Theresienstadt. Under den tyske besættelse blev der natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 iværksat en aktion fra besættelsesmagtens side mod de danske jøder, og jagten fortsatte de følgende dage, hvor jøderne forsøgte at gemme sig og siden flygte over Øresund til det neutrale Sverige. For langt de fleste jøder (ca. 7000) lykkedes det at flygte, men 472 personer faldt i hænderne på tyskerne, og blev siden deporteret. Mindestenen for de, der døde i Theresienstadt er lavet af Siegfried Wagner og opført af Det Mosaiske Troessamfund i 1946.

Mosaisk Vestre Begravelsesplads rummer flere store jødiske personligheder, som har sat deres præg på danmarkshistorien - f.eks. forfatteren Meïr Aron Goldschmidt (1-E-61-64) og den tidligere overrabbiner Marcus Melchior (5-E-14).