Print
Udforsk
Udforsk

Sefardiske hofjøder

Da Kong Christian lV grundlagde byen Glückstadt i 1616, så han de sefardiske jøder som et instrument til fremme af byens handel og vækst.


Invitationen til jøder om at bosætte sig i Glückstadt gjaldt kun sefardiske jøder, der generelt var veletablerede købmænd med et godt netværk via jødiske familier i andre lande. Kongens officielle invitationsskrivelse til jøderne i Amsterdam og Hamborg om at komme og bosætte sig i Glückstadt er dateret den 25. november 1622 med henvisning til privilegierne fra 1619, der er blevet gældende som det officielle årstal for den dansk-jødiske histories begyndelse. 30 sefardiske familier fra Amsterdam, Frankrig, Hamborg og Sale i Nordafrika blev i løbet af 1620'erne og 1630'erne optaget i menigheden i Glückstadt.

De sefardiske jøder stod direkte under kongens beskyttelse, og var i høj grad hofjøder, der samarbejdede med det danske hof. Men erfaringerne med Danmark rummede ikke de rette perspektiver for de sefardiske jøder, som efterhånden lagde deres kræfter andre steder.

Sefardisk

I Spanien og Portugal, som i middelalderen var en del af det arabiske kalifat, udviklede jødisk kultur sig tæt sammen med den spansk-arabiske, og denne kultur er kendt som den sefardiske efter det traditionelle jødiske navn for Spanien, Sefarad. Da Spanien blev en del af det kristne Europa, kom sefardiske og ashkenaziske jøder i tættere kontakt med hinanden, men de to grupper har bevaret hver deres kultur.

Ladino

De sefardiske familier fortsatte med at tale jødisk-spansk, også kaldet ladino eller judezmo, i deres nye lande. Da de sefardiske jøder forsvandt fra Danmark, forsvandt ladino også.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.