Print
Udforsk
Udforsk

Jødisk socialisme og zionisme

Den danske diskussion om jødernes tilhørsforhold fik i begyndelsen af 1900-tallet et nyt indslag, da de østjødiske flygtninge ankom. De bar på andre erfaringer om forfølgelse og var stærkere knyttet til jødisk socialisme og zionisme.


Den jødiske arbejderbevægelse Bund fik ikke for alvor fat her i landet, og medlemmerne blev efterhånden opslugt af den danske arbejderbevægelse, mens zionistiske synspunkter især blussede i 1930'erne. Danske jøder oprettede underafdelinger af zionistiske foreninger især med støtte fra de østeuropæisk indvandrede jøder. En række af disse foreninger findes stadig.

Bund og zionismen

Det jødiske socialistparti Bund blev grundlagt i 1897 og hørte til de største socialistiske partier i Østeuropa. Bund spillede en stor rolle for den jødiske arbejderklasse både politisk og kulturelt og så jøderne som en nation med egen kultur og eget sprog.

Zionismen udspringer især af Theodor Herzls tanker om at normalisere jødernes vilkår ved at give dem deres egen nationalstat. Et flertal af zionister ønskede, at denne stat skulle ligge i Palæstina, som havde bevaret sin rolle som symbolsk hjemland for jøderne igennem diasporaen. Den internationale zionistorganisation blev grundlagt i 1897 - samme år som Bund. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.