Print
Udforsk
Udforsk

Det politiske spil

Da den tyske besættelsesmagt gennemførte massearrestation af danske jøder, blev kun 472 mennesker fanget og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt. Det politiske spil, som reddede 95 % i sikkerhed i Sverige, havde mange aktører.


Besættelsen af Danmark den 9. april 1940 ramte de danske jøder med samme forbløffelse og lammelse som alle andre danskere. Selvom man i den jødiske menighed nok havde holdt øje med udviklingen i det nazistiske Tyskland, kom det tyske angreb på Danmark som et chok. Alligevel er det klart fra de mange beretninger, at hverdagen hurtigt genindfandt sig i de jødiske hjem.

De danske politikeres accept af illusionen om ”fredsbesættelsen” og etableringen af den såkaldte samarbejdspolitik skabte stabilitet og tryghed om de danske jøders liv. De uændrede livsvilkår for de danske jøder er sammenlignet med resten af det besatte Europa næsten utrolige. Det er stadig meget vanskeligt at forklare udlændinge, at forholdene i Danmark afveg fra andre lande under tysk kontrol og besættelse.

En udbredt misforståelse, man ofte møder i international sammenhæng, er forestillingen om, at den nazistiske jødepolitik var ensartet over hele Europa. Den typiske proces gik fra første fases definitioner af, hvem der var jøde og kravet om identifikation – i identifikationspapirer eller ved indførelse af krav om, at jødiske borgere skulle bære den gule jødestjerne synligt på tøjet – over anden fases konfiskation og udnyttelse af jødisk ejendom og indskrænkning af erhvervsmuligheder til tredje fases forflytninger og isolation i ghettoer og transitlejre. Fjerde fase var den endelige udryddelse i døds- og koncentrationslejre. I Danmark blev denne proces imidlertid aldrig gennemført.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.