Print
Udforsk
Udforsk

På flugt

Familien Skops fortælling om flugten over Øresund. Familien bestod i oktober 1943 af forældrene Frederikke og Samuel Skop, Miriam på 11 år og Aron på 9 år.


1. oktober 1943

Simon Altermann kontakter sin søster Frederikke Skop for at advare om tyskernes forestående razzia mod jøderne: “I må skjule jer". Om natten skjuler familien sig i pulterkammeret på kvisten. Tyskerne banker forgæves på hoveddøren, og lysprojektører bliver rettet mod lejligheden, men tyskerne må gå med uforrettet sag.

2. oktober 1943

Samuel Skop kontakter bagermester Petersen - en bekendt, som har forretning og bolig i ejendommen - for at høre, om han kan hjælpe med et skjulested og eventuelt kontakt til en fisker. Familien bliver indkvarteret i et lille værelse, som bagermesteren disponerer over.

4. oktober 1943

Bagermesteren har fået kontakt med en mand, som kan hjælpe med overfarten til Sverige. Det aftales, at familien næste aften skal tage toget til Snekkersten Station, hvor en mand med Politiken i hånden - det var tegnet - skal hente dem.

5. oktober 1943

Turen til Snekkersten foregår uden nogen form for bagage - dog har alle så meget tøj på sig som muligt uden at vække opsigt. Det er aftalt, at bagermesteren skal aflevere 4.000 kr. til kontaktmanden til dækning af overfarten til Sverige. For at klare beløbet pantsætter Samuel sit guldlommeur til bagermesteren for 500 kr.

Kontaktmanden møder familien på Snekkersten Station som aftalt og fører dem til kroen, hvor de bliver ført til et loftsværelse. Kontaktmanden forlanger nu flere penge for at hjælpe, men da familien allerede har afleveret alt, hvad de kunne skaffe, forsvinder kontaktmanden.

6. oktober 1943

Familien begiver sig på vej om morgenen ved 5-6 tiden. De går modløse og næsten opgivende ad Strandvejen, indtil de bliver vinket ind i en villa af en dame, der er i gang med at pudse vinduer, og som fatter, at det kunne være en jødisk familie på flugt. Hun kontakter straks en bekendt, læge Jørgen Gersfeldt, som straks erklærer sig villig til at hjælpe familien til Sverige. Samme dag bliver familien indkvarteret i et sommerhus, som lægen råder over.

7.-10. oktober 1943

Familien opholder sig i sommerhuset - stemningen svinger mellem angst og håb.

11. oktober 1943

Det bliver meddelt, at familien skal holde sig parat. Sent på eftermiddagen standser en skraldevogn - udstyret med tæpper i det indre - som fører dem rundt til andre sommerhuse, hvor andre jødiske familier har holdt sig skjult. Da bilen er fuld af flygtende jøder, kører den til en skov, hvor alle bliver sat af. I grupper på 10 personer bliver familierne dirigeret gennem skoven til Strandvejen, hvor vagter sørger for, at alle når ned til stranden, hvor store robåde fører familierne ud til den ventende fiskerbåd.

Der opstår undervejs nogle motorstopproblemer, men efter en times sejlads ankommer fiskerbåden til Helsingborg, hvor soldater i grønne uniformer byder flygtningene velkommen. De grønne uniformer giver visse associationer til de tyske soldater, men flygtningene bliver hurtigt klar over, at det er Sverige, de er kommet til, og at de dermed er reddet.

Cirka 1. juni 1945 vendte familien tilbage til Danmark til deres gamle lejlighed, som gode naboer havde sørget for at udleje, mens familien havde været i Sverige.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.