Print
Udforsk
Udforsk

Lus og jord

Teksten er uddrag fra Jytte Bornsteins bog Min rejse tilbage, der handler om hendes tid i koncentrationslejren Theresienstadt som 7-årig.

"En dag, da jeg kom efter min mad til ”Essenausgabe”, hørte jeg rygter om, at der blev uddelt en slags spinatsovs."

 

"Jeg stillede mig op i køen og ventede på, at det skulle blive min tur, og var som altid spændt på, om der overhovedet var noget mad tilbage, når jeg nåede frem til lugen. Der var altid en skubben og masen i madkøerne, og der var altid nogle, som forsøgte at springe over, så det gjaldt om at forsvare sin én gang erhvervede plads. Folk pressede sig på bagfra, og det betød at jeg kom til at stå tæt op imod personen foran mig. Så kunne jeg rigtig se, hvordan lusene kravlede op og ned af vedkommendes tøj, og jeg var hundeangst for, at de skulle kravle over på mig, og jeg så skulle til aflusning igen. Jeg koncentrerede hele min opmærskomhed på lusene, fulgte hvor de små, hvide dyr kravlede hen, og prøvede så godt, det lod sig gøre at presse mig baglæns for at undgår at røre den, der stod foran mig.

Men så skete der noget helt uventet.

En tysk officer brølede, at madbeholderen skulle trækkes ud på gårdspladsen. Med skrævende ben og hænderne i siden stod han og ventede på, at det blev gjort. Så stillede han sig hen til den, kiggede ned i den og sagde, at det var vel nok dejlig mad, vi skulle have i dag. Det var sandelig heldigt! Så bøjede han sig ned og tog en håndfuld jord op på sin behandskede hånd, og mens han klukkede af fryd, lod han jorden drysse langsomt ned i spanden. Så sluttede han af med at sige – spottende og hånligt – at nu skulle maden sikkert smage.

Det gjorde den da, med gruset knasende mellem tænderne."

Uddrag fra Jytte Bornstein: Min rejse tilbage (1994)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

Museet er i øjeblikket midlertidigt lukket grundet ombygning.
Vi forventer at genåbne i slutningen af august eller begyndelsen af september.