Gå til hoved-indhold

Den glemte historie om jøderne i Nakskov

09/05/23

Ny vandreudstilling kommer til Nakskov og suppleres med omvisninger på den jødiske begravelsesplads.

Vandreudstilling om jødernes historie i Danmark kommer til Nakskov

Fra tirsdag 9. maj og frem til tirsdag 20. juni viser Nakskov lokalhistoriske Arkiv en udstilling om jøderne i Danmark og Nakskov i anledning af 400 året for, at Christian IV inviterede jøder til Danmark. Der er tale om en vandreudstilling, som der i samarbejde mellem Dansk jødisk Museum, Det Jødiske Samfund i Danmark, Museum Lolland-Falster og Nakskov lokalhistoriske Arkiv også er føjet et Nakskovkapitel til.

På vandreudstillingen bringes jøder i Danmark fra alle århundrederne til live og vi får viden om deres livs- og arbejdsvilkår.  Udstillingen indeholder flere interaktive og legende elementer, som fortæller om immigration til Danmark, quizzer om, hvor forskellige danskere egentlig har deres identitet fra og spørger publikum om, hvilke produkter og genstande som Danmark måske slet ikke havde set, havde det ikke været for den jødiske indvandring. Og så der der naturligvis særligt fokus på jøderne i Nakskovs historie.

Ud over den mere traditionelle 400 års tidslinje tegner udstillingen også en 400 års tolerance kontra intolerance tidslinje, hvor publikum kan aflæse højdepunkter og lavpunkter for tolerancen overfor jøder i Danmark. I fire interviews med unge danske jøder sætter udstillingen også spørgsmålet om antisemitisme i dagens Danmark til åben debat.

"Det har været utroligt spændende at dykke ned i jødernes historie i Nakskov. De er en del af Nakskovs fortid, som stort set er glemt i dag. Vi håber, at udstillingens gæster får en interessant og spændende oplevelse i denne nyskabende udstilling. Udstillingens lokale elementer er blevet til i et tæt samarbejde mellem arkivet og museet, og det har været en god proces, som forhåbentlig åbner op for andre samarbejder i fremtiden", siger arkivar Heidi Pfeffer fra Nakskov lokalhistoriske Arkiv. 

Udstillingen er omtalt i Lolland-Falsters Folketidende - læs hele artiklen her

Hvor: Nakskov lokalhistoriske Arkiv, Jernbanegade 8, 4900 Nakskov 
Pris: gratis adgang 
Hvornår: 9. maj til 20. juni 2023, mandag-lørdag kl. 10-14, torsdage kl. 10-17  

Udstillingen bliver officielt indviet tirsdag 9. maj klokken 14.

Besøg også den jødiske begravelsesplads 

Foruden den nye udstilling inviterer Nakskov lokalhistoriske Arkiv og Museum Lolland-Falster på vandring på den jødiske begravelsesplads i Nakskov.

Der er arrangeret to vandringer på den jødiske begravelsesplads i Nakskov, hvor du har muligheden for at høre om de jødiske familier, der gennem tiden har boet i Nakskov og som er begravet på pladsen. 

Her udfoldes bl.a. historien om buntmager Moses Cohn, der blev en prominent mand i Nakskov og som deltog i krigen i 1864, hvor han fik forfrysninger i foden. Det plagede ham resten af livet, og han forsøgte ihærdigt at kurere lidelsen, på hans daglige spadsereture med nogle af Nakskovs indflydelsesrige mænd i Morgenklubben, også kaldet ”Det lille byråd”. 

”Den jødiske menigheds historie i Nakskov er lidt en glemt fortælling og derfor bliver det super spændende med vandringerne på Den jødiske begravelsesplads, hvor fortællinger om denne befolkningsgruppe udfoldes og bliver levende” siger Alexandra Damgaard, museumsinspektør på Museum Lolland-Falster.  

Vandringerne foretages af Heidi Pfeffer fra Nakskov lokalhistoriske Arkiv, Ole Munksgaard, Cand.mag i dansk og historie og frivillig medarbejder på Nakskov lokalhistoriske Arkiv og Alexandra Damgaard fra Museum Lolland-Falster.  

Besøget er arrangeret af Nakskov lokalhistoriske Arkiv og Museum Lolland-Falster.  

Hvornår: 11. maj 2023 kl. 14-15 og 1. juni 2023 kl. 19-20 
Hvor: Den jødiske begravelsesplads, Jødevej 54, 4900 Nakskov 
Pris: Turen er gratis og kræver ikke tilmelding

Tilbage