Gå til hoved-indhold

Porten til Danmark

Jødisk liv i 1700-tallet

 

"Porten til Danmark" er en af vores permanente udstillinger og handler om etableringen af jødisk liv og kultur i Danmark i 1700-tallet.
Udstillingen introducerer de nye formidlingsgreb til den fremtidige faste udstilling på museet. Det er et blik ind i fremtidens Dansk Jødisk Museum, som du kan være med til at forme gennem dine kommentarer og indspark. Samtidig er det også en markering af 400-året for jødisk liv i Danmark. 
Udstillingen åbnede i 2022.
Du kan læse mere om billetter og åbningstider her

1700-tallet er en afgørende periode i dansk jødisk historie

 
Efter jødernes ankomst i 1600-tallet tog jødedommen form som en religiøs minoritet i Danmark. Men det var først i det 18. århundrede, at vi virkelig så etableringen af jødiske begravelsespladser og synagoger i landet.
 
Jøderne fik visse privilegier og rettigheder til at praktisere deres religion, men kun bag lukkede døre. De fik også lov til at etablere virksomheder og handle inden for visse områder under beskyttelse af kongelige privilegier. Denne udvikling var dog ikke uden modstand, både teologisk og folkelig, og jødehad var desværre ikke ualmindeligt.
 
Til sidst i 1700-tallet begyndte oplysningstidens tanker at påvirke holdningen til jøders borgerrettigheder. En jødisk oplysningsbevægelse opstod og argumenterede for, at det var muligt at være både jødisk og borger i et verdsligt samfund. Men disse idéer mødte massiv kritik af forskellige årsager, herunder religiøse, politiske og nationale bekymringer.
 
Denne debat havde stor indflydelse på datidens Danmark og resten af Europa og rejser stadig relevante spørgsmål i dag om integration, kulturarv og identitet. I Danmark førte debatten til, at jøder fik borgerrettigheder i 1814 efter en ophedet debat kendt som den litterære jødefejde. Men udfaldet var ikke ens overalt; i Norge førte den samme debat til en paragraf i den norske grundlov fra 1814, som udviste og forbød jøder ophold i landet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Porten til Danmark” er en del af museets kommende faste udstilling. Som en guide til den fremtidige historiske rejse følger her et kort rids af dansk jødisk historie gennem 400 år

1600-TALLET | ANKOMSTEN 
I 1622 inviteres jøder til landet af kong Christian 4. Han inviterer en række udenlandske eksperter for at udvikle landet, herunder jøder, der havde et vidt handelsnetværk.

1700-TALLET | KONSOLIDERING
Særligt i anden halvdel af århundredet stiger antallet af jøder i Danmark, selvom det stadig er en meget lille minoritet. Jødisk liv konsolideres med etablering af synagoger og begravelsespladser.

1800-TALLET | GULDALDEREN
Danske jøder får borgerrettigheder i Danmark, men mister samtidig særlige jødiske privilegier. Man går fra at være “jøde” til at være “dansker af mosaisk tro”. Danske jøder integrerer sig og bidrager til udviklingen af det moderne Danmark. For nogen var det positivt, for andre betød det et tab af jødisk kultur og identitet.

1900-TALLET | FLUGT OG FORFØLGELSE
Et århundrede der er præget af ind- og udvandring på grund af krig, flugt og forfølgelse – og drømmen om en bedre tilværelse. Jødisk liv udvikles i takt hermed, og der findes fortsat et rigt jødisk liv i Danmark. Det kan se ud på mange forskellige måder og mødes i dag på lige så mange måder – både positivt og negativt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omvisning

Book en omvisning i vores permanente udstilling og fordyb dig i dansk jødisk historie i 1700-tallet.
Udstillingen egner sig både til private grupper, men i særdeledeshed også til skoleklasser med fokus på tolerance og medmenneskelighed i historie- og samfundsfag. Vores erfarne museumsværter vil tage gruppen med på en rejse gennem historiske milepæle og skelsættende øjeblikke i den dansk jødisk historie. 
Du kan læse mere om omvisninger i udstillingen for grupper eller skoleklasser her.