Gå til hoved-indhold

Herfra min verden går

03/06/24

Folkeuniversitetet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jøder i Danmark og verden fra 1900 til nu

Ved museumsinspektør, M.A. Signe Bergman Larsen og museumsinspektør mag.art. Sara Fredfeldt Stadager

Med udgangspunkt i Dansk Jødisk Museums udstilling Flugt og Forfølgelse i det 20. århundrede belyses de sidste 100 års dans jødisk historie. Gennem udstillingens små og store fortællinger vil vi bevæge os fra Østeuropa over Danmark og ned til Israel.

Foredragsrækken er en del af Folkeuniversitets program for efteråret 2024.

1. gang: en introduktion

Begyndelsen af det 20. århundrede og optakten til anden verdenskrig. Den østeuropæiske, jødiske indvandring: Hvem var de og hvordan blev mødet med det etablerede jødiske miljø? 1930’erne: Danmark har strammet sin indvandringspolitik og gjort det svært at få fodfæste i landet. Vi kommer også ind på landbrugsbevægelsen He-Halutz og Aliya-børn.

2. gang: Besættelsen og de danske jøder

9. april 1940: Hvad betød besættelsen for de danske jøder? De danske jøders forhold frem til oktober 1943. Flugt og tilfangetagelse: Tiden i Sverige - og i Ghettoen Theresienstadt. Hjemkomsten og hvad der egentlig ventede derhjemme.

3. del: Israel og kibbutzbevægelsen

Oprettelsen af staten Israel og de første danske udvandrere. Hvad var motiverne for de, der drog i krig for et land, der ikke eksisterede - og hvorfor valgte andre at blive i Danmark? Begyndelsen på den danske kibbutz bevægelse. Omvisning i museets udstillinger, hvor vi gennem de udstillede genstande vil give perspektiver på de forudgående forelæsninger.

Holdinfo fra Folkeuniversitetet

Hold: 1019

Startdato: Tirsdag d. 5. november 2024

Slutdato: Tirsdag d. 26. november 2024

Tidspunkt: Kl. 16:15 - 18:00

Varighed: 3 tirsdage, ikke d. 12/11

Sted: Dansk Jødisk Museum, Christians Brygge 3, 1219 Kbh K

Pris: Kr. 420,- 

→ Book en plads på holdet her

Tilbage