Gå til hoved-indhold

Hvad der virkelig skete dengang i Oktober 43 i Gilleleje

12/09/13

Mød historikeren, Sofie Lene Bak og et af Gillelejes skjulte "jødebørn", Tove Udsholt ved en aften med foredrag om redningen af de danske jøder.

Det er med rette en af de mest fejrede begivenheder i Danmarkshistorien. Midt under det brutale folkemord på Europas jøder blev langt hovedparten af den dansk-jødiske befolkning takket være spontan hjælp fra landsmænd reddet i sikkerhed. 

Tusindvis kom over Øresund fra Gilleleje, som samtidigt også blev skueplads for en af de værste tragedier under flugten. Hvad fortæller den nyeste forskning om den verdensberømte begivenhed? 

I Danmark har historien oftest været fortalt fra redningsmændenes synsvinkel, mens jøderne selv forsvinder ud af Danmarkshistorien i det øjeblik, de var bragt i sikkerhed i det neutrale Sverige. Hvad sker der, hvis fokus i stedet rettes mod jødernes egne oplevelser? Og punktummet for Danmarkshistorien rykkes, så den også omfatter livet som flygtninge i Sverige, og konsekvenserne af fangenskab for de ulykkelige, som endte i koncentrationslejre? Hvilken virkelighed mødte de danske jøder, da de festklædte vendte hjem til Danmark i sommeren 1945?


Sofie Lene Bak er Ph.d. og adjunkt ved Københavns universitet. Hun har udgivet en række bøger om jødeforfølgelserne i Danmark under 2. verdenskrig, herunder ”Da krigen var forbi”, (2012), ”Ikke noget at tale om: Danske jøders krigsoplevelser 1943-45” (2010) samt ”Jødeaktionen oktober1943: forestillinger i offentlighed og forskning” (2001).
Tove Udsholt blev overladt til en lille familie i Gilleleje, da hende mor måtte flygte fra Gilleleje til Sverige.

Arrangementet foregår i Sognegården i Gilleleje.

(Foto: Gilleleje Kirke)

 

Tilbage