Print

Kibbutzbørn og spørgsmålet om jødisk identitet

Dansk jødisk historie er hverken en samlet fortælling eller en statisk størrelse. Den lever og skabes også i dag. En ny generation af dansk israelske kibbutzbørn er i gang med at danne deres identitet i et krydsfelt mellem to kulturer, religioner og nationaliteter.


Selskabet for Dansk Jødisk Historie og Dansk Jødisk Museum inviterer til foredrag ved museumsinspektør Sara Fredfeldt Stadager og Laura Hoffmann Jensen, BA i Religionsvidenskab og Museologi.

Det sker den 19. maj kl. 18:30 i Blixen salen i Den Sorte Diamant.

Dansk Jødisk Museums samling er stor og mangeartet, men et konkret felt har hidtil stået uberørt hen og skabt et hul i samlingen: den nye generation af dansk israelske jøder, hvis forældre mødte hinanden i kibbutz.

Kibbutzbørnene er nu voksne børn af blandingsægteskaber af danske kvinder, som rejste til kibbutz i Israel fra 1960’erne til 1980’erne. Her opstod kærligheden, hvor danske og ofte kulturkristne kvinder stiftede familier med jødiske israelske mænd. Nogle af disse familier valgte at bosætte sig i Danmark.

Dansk Jødisk Museum begyndte tilbage i foråret 2021 at indsamle livshistorieinterviews og fotos fra dansk israelske kibbutzbørn i 20’erne og start 30’erne. Dette projekt er netop blevet genoptaget med en række nye interviews og indsamling af fotos.

I mellemtiden har Laura Hoffmann Jensen med sit bachelorprojekt om emnet taget det første spæde forskningsmæssige skridt hen imod en større forståelse for moderne jødisk identitet og flere nuancer på den jødiske mangfoldighed i Danmark.

Denne aften vil vi fortælle og forsøge at sætte billeder på, hvordan indre og ydre dynamikker som religion, familie og omverden interagerer, når et barn i en dansk israelsk familie skal skabe og navigere i sin identitet og tilhørsforhold mellem Danmark og Israel i dag.

Foredraget er som altid gartis for medlemmer af Selskabet for Dansk Jødisk Historie, og koster 60 kr. for ikke medlemmer. Book din billet her


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

September - maj:
Torsdag: 12:30-18:30
Fredag - søndag: 12-17
Mandag -onsdag: lukket

Juni - August:
Tirsdag - Søndag: 10-17
Mandag lukket