Gå til hoved-indhold

Ny app vil give en stemme til nazismens ofre

17/05/23

Formidlings- og undervisningsmateriale af snublesten

Det verdensomspændende fænomen ’snublestenene’ bringer fortiden ind i nutiden som små gyldne mindesmærker, der fortæller vigtige historier. Når du ser snublesten i fortovet, kan du nu gennem en ny app komme tættere på de mennesker, der blev ofre for Holocaust og nazismen. Appen er skabt af Historiens Hus i Odense og med indhold produceret af Dansk Jødisk Museum.

I år markeres 80-året for aktionen mod de danske jøder i oktober ’43. Selvom den danske fortælling under krigen på mange måder er lys i forhold til andre europæiske jøders skæbne, så var det ikke alle, der lykkedes med at flygte til Sverige. Også i Danmark endte både jøder og andre, der blev forfulgt for deres religion, politiske overbevisning, seksuelle orientering eller bidrag til modstandskampen, som ofre for nazismens forbrydelser.

For at mindes nazismens ofre, lægges de såkaldte ’snublesten’ ud foran den enkelte persons sidst kendte bopæl. Det er Europas – og nok verdens – største decentrale mindesmærke med på verdensplan over 90.000 sten. I Danmark er der siden 2019 lagt mere end 60 sten, og der er mange flere på vej.

Snublesten kan for så vidt virke uformidlet, når du møder dem i byrummet, hvem er personen, som stenen lagt for, og hvorfor er den lagt? Som et formidlingsmæssigt tillæg ud over biografierne på hjemmesiderne for diverse snublestensgrupper kommer nu i en dansk kontekst en ny app. I appen kan du høre ofrets personlige historie på stedet – lige der på fortovet, hvor du er ’snublet’ over stenen.

”Historien findes kun, hvis den bliver fortalt. Det er en lidt anderledes og ny måde at formidle historien på, som især er målrettet de yngre generationer,” udtaler museumsdirektør Janus Møller Jensen.

Med denne nye app er der skabt et medie, som kan være med til at sikre en større tilgængelighed og en landsdækkende formidling af denne særlige del af danmarkshistorien ved at lægge et digitalt formidlingslag ind over. Der udvikles samtidig et undervisningsmateriale, der vil være tilgængeligt fra efteråret, hvor der vil blive lagt yderligere snublesten i flere danske byer.

Læs hele pressemeddelelsen her

Prøv webappen her

Læs mere om de danske snublesten her

Tilbage