Gå til hoved-indhold

Vandreudstillingen er kommet til Horsens!

31/05/24

400 års dansk-jødisk liv

Nu kan du opleve 400 års dansk jødisk historie i Horsens! Kom forbi Industrimuseet, hvor vores enestående vandreudstilling står helt indtil september 2024. Her kan du blandt andet blive klogere på tolerance og antisemitisme.


Udstillingen markerer de første 400 år af dansk-jødisk liv, siden Christian IV inviterede jøder fra Amsterdam til at bo i Glückstadt i Holsten i 1622. Som en del af fejringen blev der udviklet en vandreudstilling om jødernes 400-årige historie i Danmark. Denne udstilling kommer nu forbi Horsens den 31. maj 2024 og kan opleves indtil den 29. september.

Det lokale præg

Udstillingen vil blive beriget med historier om tre jøder, der har sat deres præg på Horsens: Om Horsens’ ”finansborgmester” Isaac Levy, om Moritz Goldschmidt og tekstilfabrikken Crome & Goldschmidt og om den indflydeslsesrige og visionære skolelærerinde Dorothea Heckscher.

Det kan du opleve

Udstillingen indeholder flere interaktive og legende elementer, der fortæller om immigration til Danmark. Gennem quizzer kan besøgende udforske, hvor forskellige danskere egentlig har deres rødder fra, og hvilke produkter og genstande, der måske ikke ville eksistere uden den jødiske indvandring.

Udover den mere traditionelle 400 års tidslinje, præsenterer udstillingen også en 400 års tolerance kontra intolerance-tidslinje. Her kan publikum se højdepunkter og lavpunkter i tolerancen over for jøder i Danmark. Fire interviews med unge danske jøder sætter fokus på spørgsmålet om antisemitisme i dagens Danmark og åbner op for en vigtig debat.

Praktiske informationer

Tid: 31. maj til 29. september 2024

Sted: Industrimuseet i Horsens

Åbningstider: Alle dage fra kl. 10.00 – 16.00.

Dansk Jødisk Museum og Det Jødiske Samfund har i et samarbejde med Jødisk Informationscenter og Operate skabt en vandreudstilling, der over de næste to år vil bevæge sig igennem danske byer med lokale jødiske historier. 

→ Læs mere om vandreudstillingen her

Er du underviser eller kender en som underviser, så har Jødisk Informations Center udarbejdet et skolemateriale, som knytter sig til 400 års jødisk historie i Danmark. Du finder både materiale omhandlende de første jøder, jødisk liv i dag, dansk indvandringshistorie og flugt.

→ Følg linket her

Tilbage