Gå til hoved-indhold

Dansk jødisk historie i København

Nu kan du med denne vandretur sørge for at holde både kroppen og hjernen i bevægelse. Tag på en historisk vandring igennem dansk jødisk historie i København.
På den 5 km lange vandretur kommer du forbi udvalgte nedslagspunkter i dansk jødisk historie. Ruten, som starter ved Dansk Jødisk Museums unikke arkitektur, tager dig blandt andet forbi beliggenheden for Københavns første synagoge og til den stemningsfyldte jødiske begravelsesplads på Nørrebro. Undervejs møder du bygninger og mindesmærker, der hver især rummer vigtige historier om jødisk liv i Danmark igennem 400 år.
Der har boet jøder overalt i Danmark siden Christian d. IV formelt inviterede jøder til at bosætte sig i Glückstadt i 1622. I en række købstæder, men specielt i København, er der fortsat spor efter et rigt jødisk liv. På denne vandretur gennem København med stop ved relevante adresser, pejlemærker og mindesmærker kan man opleve dansk jødisk kulturhistories mange facetter. 
God fornøjelse!

Et jiddisch ordsprog lyder ”Az der shteyn ligt af eyn ort vert er oykh bavaksn mit groz”

Eller oversat til dansk ”der gror ikke mos på en rullesten”

Vandreturens rute

Guide til download

 
Vandreturen starter foran Dansk Jødisk Museum, og turen slutter på Mosaisk Nordre Begravelsesplads på Møllegade.
Turen har en varighed på ca. 2,5 time og er 5 km lang. 

Nedenfor kan du downloade et kort med korte beskrivelser af de forskellige stop og punkter på ruten. Kortet kan med fordel printes og tages med på vandreturen.

→ Kort over ruten

 

Udover kortet kan du også downloade en historisk guide til ruten. Herunder finder du en mere udførlig beskrivelse af de historiske bygninger og andre mindesmærker på ruten.

→ Historisk guide til ruten

 

Hvis du gerne vil følge ruten online på din telefon, så kan du finde vandreturen her

Outdooractive.com → Outdooractive er en af de mest brugte Apps til at vandre efter.

HistoriskAtlas.dk → HistoriskAtlas.dk er et website med interaktive kort over Danmark med tusindvis af fortællinger om alt fra fortidsminder og fredede bygninger til slagmarker og slotte.

Dansk Vandrelaug → Her kan du læse mere og finde mange andre spændende historiske vandringer

Samarbejdspartnere

Turen er en del af Historiske Vandringer som er et samarbejde mellem Dansk Vandrelaug, Nationalmuseet og Danmarks Naturhistoriske Museer.
Udviklingen af De Historiske Vandringer er støttet af Nordea Fonden.
Dansk Jødisk Museum har bidraget til projektet med vandreruten ”Dansk jødisk historie i København” i samarbejde med Dansk Vandrelaug, Københavns afdeling.